fredag 17. juli 2009

ABC i ord og bilder: T for trebåt

Trebåt er en båttype laget av (eller hovedsakelig av) treverk. Trebåter blir bygget av trebåtbyggere, eller i noen spesielle tilfeller hjemme som en hobby. (Vår båt er en av dem, bygget av fetteren til svigerfar..) I dag er trebåten en moderne båtkonstruksjon som ofte kombinere flere typer materialer. Det finnes en betydelig antall type trebåter. Snekke, skøyter, seilbåter og motorbåter. Selv om plastbåten er en stor aktør eksisterer det mange trebåter i dag, og noen kan en se på museer som har samlet gamle og spesielle modeller. Kjente trebåter er: Vikingskipene, Fram og Redningsskøyta. Kjente trebåtbyggere: Colin Archer, Johan Anker og Bjarne Aas. I Norge har vi trebåtfestivaler, der de fineste "smykkene" er utstillt.


Er det ikke en fin båt vi har? Mannen har gjort en god jobb denne sommeren med å pusse og stelle den.

16 kommentarer:

 1. Et flott eksemplar av en trebåt. Mye arbeid, men akk det er den verdt.Så noen fine trebåter på Mat og trebåtfestivalen i Halden i sommer også..der er vi med hvert eneste år..tradisjon.
  Ha en fin helg Beate :)

  SvarSlett
 2. Det var en nydelig båt!
  Jeg hadde en seilbåt en gang men det var plast, det jeg savnet mest i den båten var lukten av treverk!
  Riktig god helg!

  SvarSlett
 3. Har dere båt? D visste jeg ikke :P

  SvarSlett
 4. Kjempefin trebåt dere har. Der de fineste båtene. Denne var virkelig flott! Fortjente å komme på bloggen din som et flott T-bidrag.
  Takk for kommentar og god helg ønskes fra Margit.

  SvarSlett
 5. Åh, dere er heldig som har båt :) Den var fiiin! Har vært veldig lite i båt, og jeg må si jeg misunner båteiere som ligger og dupper i vannet i sommersolen...

  SvarSlett
 6. Trebåter er vakre og bildene dine også! Men det er vel mye arbeid å holde den så fin som dette!
  Flott valg for T og ha en fin båtsommer:)

  SvarSlett
 7. En virkelig flott og velholdt båt dere har!!

  Opp gjennom barndommen og ungdommen hadde vi både en stor "redningspram" og en snekke. Buktas raskeste snekke faktisk. Ikke at den akkurat gikk så fort da *ler*.

  Men du verden for en jobb det var å holde båtene vedlike! Det var ikke få timer som gikk med til vask, rensing, sliping, pussing, lakking og maling. Til slutt ble det litt for mye for oss. Prammen ble lagt på land og snekka ble solgt. I stedet endte vi opp med en liten og lettstelt åpen plastbåt. Akkurat stor nok til at fire av oss hadde god plass når det skulle fiskes. ;)

  SvarSlett
 8. Dette var en flott og velholdt trebåt. Nydelig, men jeg vet det er mye jobb bak en slik velstelt båt. Nydelige bilder....
  Ha en fin juli og nyt båtlivet.......

  SvarSlett
 9. Så glad jeg ble av kommentaren din Beate, takk,)

  Nydelig båt, synd jeg blir syk hver gang jeg setter emg i en...Og min mann går og drømmer om en ;)

  Ha en fin helg, i eller uten båten!

  SvarSlett
 10. Mange flotte bilder, trebåtene har sin egen sjarm :)

  SvarSlett
 11. Stille skærgårdssejlads med to øl til afkøling efter en båd - Det må være livet!

  SvarSlett
 12. Sånn skal en ekte trebåt se ut. Den var utrolig fin, og skjønner godt den må være en stolthet. Skulle gjerne tatt en tur i en slik båt. For en glede.

  Klem fra Marit

  SvarSlett
 13. Trebåter - det er noe helt spesielt med disse naturlige skjønnheter. Men, det krever sin tid å skjøtte dem slik de fortjener. De er jo som levende vesner å regne.

  Supert T-innlegg.

  SvarSlett
 14. KJempefin båt!! Og ja, mannen har gjort ein god jobb :)

  SvarSlett
 15. Trebåtar er utruleg flotte, og denne var jo verkeleg eit prakteksemplar:0)
  Det er kjekt når eigarane veit å verdsette og ta vare på desse nydelege båtane...

  SvarSlett

Takk for besøket, koselig om du legger igjen en kommentar før du reiser videre. (Kommentarer på gamle innlegg vil ikke bli vist før jeg har godkjent dem)