fredag 15. mai 2009

ABC i ord og bilder: Kirke og Kirkekunst

Denne gangen har jeg valgt Kirke og kirkekuns som K ordet. og jeg har valgt "Herøy kyrkje" som er en av kirkene jeg jobber i. Den kirken vi har kontoret vårt i. Noen bilder har jeg tatt, og noen bilder har jeg lånt fra bildearkivet på jobb.

Så tilbake til Herøy kirke.
Det har vært kirke i Herøy siden tidlig mellomalder. Den gangen var det en liten steinkirke som ble bygd, og kirken var den gangen hovedkirke for hele ytre søre sunnmøre. Kirken har vært revet for å bygge større, og den har blitt flyttet. Natt til 2. juledag 1998 brant kirka ned til grunnen, og en måtte starte arbeide med å planlegge og bygge opp det som i dag er Herøy kirke..Dagens kirke er tegna av Kine Tambs og Hans Petter Madsø i arkitektfirmaet Madsø-Sveen i Trondheim. Byggingen av den nye kirken startet januar 2002 og bygget ble vigslet av biskop Odd Bondevik 16. februar 2003. Kirka er på 2300 kmv over to etasjer. I tilleg til et stort og mektig kirkerom med katedralfølese, er Herøy kirke ei arbeidskirke med kontorer, ungdomsavdelig, kjøkken og festsaler
Kirkekunsten
Kunstneren Per Odd Aarrestad kaller midtgangen i kirkeskipet "mennesket sin livsakse"I midtgangen viser 7 golvrelieff "leia" til alteret - til Gud . (Se bildene over her)
Ved alteret åpner rommet seg oppover og møter "himmelaksen" vist med den 18 meter høge alterutsmykkinga .

Alterskapet er i utskore og malt tre. Åpent viser det Kristussymbola XP, krone og symbol knyttet til Bibel og sakrament. ( Midterste bildet til venstre) Lukket viser alterskapet den lidende Kristus . (Nederste bildet i midten). Over altertavlen er der et fritthengende kors med laminert glass og speil. Bak korset, over alteret er det en spalte glassmaleri med treenighetssymbol

Påveggen mot nord- øst er det glassmaleri støpt inn i murveggen. Framme i kirken er det motiv knytta til gudstjenesta, mens det bak i barnekroken er motiv fra daglig og kristenlivet. (Bilde øverst til venstre og nederst til høre er av disse gassmaleriene).

Alter, døpefont og prekestol er tegna av Aslaug Øyehaug og Benedikte Holmberg. De er laget i betong, og har stålplater istedefor kirketekstiler. (De to øverste bildene til høyre er fra døpefont og lesepult) Innfelt i døpefonten er det en glassmonter med en bit av det gamle dåpsfatet fra 1572. Det nye dåpsfatet er laget av Ine Harrang og er i mangefarga støpt glass. ( Bilde nederst til venstre)

Som skreve tidligere brant Herøy kirke ned natt til 2. juledag 1998. Dette var før jeg flyttet hit. Da jeg begynte i jobben var den nye kirken "nettopp" ferdig. Men tilbake til brannen. Brannen ble raportert ca kl 02.00. Det ble jobbet iherdig for å slokke, og redde kirkeskatter fra denne og tidligere kirker, men det var både en vanskelig og farlig oppgave, og ikke mye ble reddet. Kl 04.30 sto hele kirken som et stort bål og lyste opp nattehimmelen og etter et par timer var hele kirken nedbrent. I oppryddingsarbeidet etter brannen ble det tatt vare på ting som en klarte å identifisere. Noe av det er i dag en del av kunsten i Herøy kirke.
På bildene over her ser vi noen detaljer av det. Det øverste bildet til venstre er av en gammeldags prestekrage i oppbevaringsboksen sin, bildene under er av døpefonten, med en rest av den gamle innstøpt, og av utstillingen ute på torget. Bildene til høyre er av grunnsteinboksen med bibel og penge fra den dagen grunnsteinen ble lagt ned. I Grunnsteinen som ble lagt ned da en startet arbeidet med den nye kirken ligger en bibel, en mynt fra 2002 og et vestlandsnytt fra den dagen. Det midterste bildet er av låser og nøkler fra gamlekirken, og de to nederste bildene ønsker jeg ikke avsløre hva er enda.. det tenkte jeg dere skulle få gjette på. Her kommer et litt større bilde: Hva er dette?
Strengen nederst kan kanskje gi et lite hint.?
Informasjonen er delevis hentet her
Der kan du også lese mer om kirken, og se flere bilder om du skulle ønske.


18 kommentarer:

 1. Så flott en K. Det er så lite kjekt med brann, ting forsvinner opp i røyk og kan ikke erstattes. Så flott at "restene" har blitt tatt så godt vare på. Kunstneren Per Odd Aarrestad har gjort en fantastisk nydelig jobb, 1000 takk for titten og informasjonen.
  Ønsker deg en Koselig 17. mai :0) (0:

  SvarSlett
 2. Et fint innlegg med mye historie og info. Kirke kan være så forskjellig. Selv liker jeg nok best den tradisjonelle kirkebygget - ja, slik som mitt innelegg forrige uke. Men for om kirken kan se veldig moderne ut på utsiden, så kan man føle den samme roen inne i kirken.
  Ha en fin 17. mai!

  SvarSlett
 3. Kreativ og flott løsning. Ha en fin 17.mai helg!

  SvarSlett
 4. Spennende innleg og K bidrag! God helg :)

  SvarSlett
 5. Kreativ og nærliggende løsning. Flott!

  SvarSlett
 6. Artig å lese om Herøy kirka.
  Men eg innrømmer at eg likte gamlekirka bedre enn nyekirka (av utseende altså).
  Men som 'arbeidskirke' er dei nok litt meir praktiske dei moderne kirkene.
  Ønsker deg ei god helg og en fin 17.mai.

  SvarSlett
 7. En høyst original kirke - og med gode bilder til.

  SvarSlett
 8. Här var det många vackra bilder på en speciell kyrka! Bra!

  SvarSlett
 9. Oj for et intressant innlegg. Veldig flott.

  SvarSlett
 10. Så flotte kirker,synes det er mange kuule nye kirker i Norge,skikkelige kunstverk av noen bygg ;o)
  Flott valg til oppgaven -

  Ha en flott 17.mai!!

  SvarSlett
 11. Så flott kirke, og bidrag!!! og ikke minst såå stor!! Ha en flott 17.mai feiring :)

  SvarSlett
 12. Masse kunskap å tilegne seg her. En flott løsning på bokstaven K.
  Ha en fin 17.Mai.

  SvarSlett
 13. Den virker så "mektig" denne kirken.. så lys og høyreist med mye flott kunst!
  Interessant å lese det du skriverer om kirkens historie, og jeg tipper den rare dingsen må være noe fra det gamle orgelet.

  SvarSlett
 14. Nå har vi altså fått se enda mer av din arbeidsplass, og det er koselig. Innterresant det du skriver her. Et godt K-bidrag. Beklager tid før jeg skrev. har influensa og tilbragt mye tid i senga. Takk for kommentaren. Ha en fin 17.mai. Fra Margit.

  SvarSlett
 15. Men det var en forferdelig Kristus skikkelse i utsmykningen! Den ser stakkarslig ut!

  BARE BLÅBÆR

  Ta en titt på bloggen min!
  Du må tro at den er fin.
  Dikt jeg skriver - livet om.
  Kom og voks ved blikk og dom!

  SvarSlett
 16. Her var det mye interessant å lese. Tragisk med slike branner, men dere hadde fått en flott ny kirke. Flott å ta vare på noe av det gamle i den nye, men hva det er du viser på siste bilde har jeg ikke peiling på, og den strengen er heller ikke til noe hjelp for meg.

  'God 17.mai i morgen!

  SvarSlett
 17. Fabelaktige bilder og skikkelig godt fortalt.
  Den nye kirken er flott, men så synd så lite ble reddet fra gamlekirken.

  Jeg greier ikke å gjette hva du viser til slutt.

  SvarSlett
 18. Så fin side Beate! Og slike flotte bilder og fantastiske ord..

  SvarSlett

Takk for besøket, koselig om du legger igjen en kommentar før du reiser videre. (Kommentarer på gamle innlegg vil ikke bli vist før jeg har godkjent dem)