fredag 22. mai 2009

ABC i ord og bilder. L for Liverpool (selvfølgelig..?)

For dem som kjenner mannen min er det kanskje ingen overaskelse at L måtte stå for Liverpool.. Jeg var faktisk godt igang med å lage en fotomontasje med Lilla som tema, men så kom jeg til bildene fra Liverpoolturen, og da var jeg liksom ikke i tvil om hva som måtte bli ukens abc.. Jula 2006 overasket jeg min min mann med det som nok var tidenes beste julegave, nemmelig en tur til Liverpool og fotbalkamp. Jeg har ikke peiling på fotball, men ved hjelp av noen timer på nett fikk jeg tak i biletter til en kamp i vinterferien, jeg fikk ordna oss overnatting på den svenke sjømanskirka, og bestilt flybiletter. Vinterferien 2007 reiste vi altså på langhelg til Liverpool.

Liverpool er en by i vestlige England i Storbritannia. Den ligger ikke så veldig langt ifra grensen til Wales, på nordsiden av fjorden som dannes av elven Mersey. Byen er en av fem enhetlige myndigheter i Merseyside. Disse danner i praksis et sammenhengende urbant område, med en befolkning på ca. 1,36 millioner, hvorav Liverpool har ca. 440 000. Innbyggerne kalles Liverpudlians eller Scousers. Deres distinkte dialekt kalles Scouse. Liverpool er Storbritannias nest største eksporthavn.

Liverpool er nok for mange mest kjent som fotballby, men det var en by som hadde mye å by på også for meg som ikke er spesielt fotballinteressert. Mye fint å se og fotografere i byen, og masse shoppingmuligheter. Sjømanskirken lå sentralt, og var billig å bo på, så det var midt i blinken :)

Blant de mest kjente bysbarn er medlemmene av bandet The Beatles. The Beatles var et rockeband fra Liverpool som ble dannet i 1959. Bandet bestod av Paul McCartney, John Lennon, George Harrison og Ringo Starr. De debuterte på plate i 1962 med singelen «Love Me Do» som hadde moderat suksess. Det store gjennombruddet i Storbritannia kom i 1963 med gruppens andre singel, «Please Please Me», som gikk til topps på de engelske hitlistene. Gjennombruddet i De forente stater kom i februar 1964, med singelen «I Want to Hold Your Hand». Gruppen forble en av de fremste populærmusikkgruppene gjennom hele 1960-tallet, frem til den ble offisielt oppløst i 1970. De hadde da dominert hitlistene og musikkbransjen på begge sider av Atlanteren gjennom hele karrieren. De påvirket etterkrigstidens babyboom-generasjon i Storbritannia, De forente stater og mange andre land i 1960-årene. De er utvilsomt den mest populære gruppen i rockehistorien, med over 1 milliard solgte plater verden over. Selv om de helt i begynnelsen var kjent for en variant av lett popmusikk som ble kalt merseybeat, ble deres senere verker mottatt med en popularitet og kritisk hyllest som kanskje overgår alt i det 20. århundre. De ble mer enn kun plateartister, og påvirket moter og kultur, med ringvirkninger til film og politisk aktivisme. De oppnådde en ikonstatus som ga dem enorm påvirkningskraft.

Her er noen bilder med The Beatles motiv..
Liverpool har to store fotballag; Liverpool FC som spiller på Anfield og Everton FC som spiller på Goodison Park. Her i hus er det Liverpool FC som gjelder. Klubben ble stiftet i 1892, og ble valgt inn i The Football League i 1893. «The Reds», som er kallenavnet til Liverpool, spiller hjemmekampene sine på Anfield i Liverpool. Her kan du lese mer om fotballklubben. Det ble for vanskelig å finne det vesentlige å fortelle, og hadde jeg spurt mannen hadde jeg vel ikke blitt ferdig med dette innlegget i dag... ;) Så da tenker jeg dette holder. Men jeg må inrømme at jeg lot meg engasjere av kampen, og at det ble med noen fotballsuvenirer i min koffert også..
Jeg tenker vi avslutter dagens abc med Liverpools sang : You'll Never Walk Alone
Skrevet av Rogers og Hammerstein for 1945 Broadway musikalen 'Carousel', framførte Gerry Marsden and the Pacemakers denne sangen i klubber i Liverpool under fødselen av «Merseybeat». «Publikum ville bare stoppe opp, stå og lytte. Det hadde denne effekten på folk», sa Marsden. Sluppet på plate i oktober 1963, YNWA var the Pacemakers' tredje hit på rad og ingensteder var den mere populær enn på The Kop, der fansen sang den sammen med høytalerene før kampene. Når YNWA forrsvant fra musikklistene, fortsatte Kopites å synge den, og YNWA har blitt spilt og sunget på Anfield siden.

When you walk through a storm
Hold your head up high
And don't be afraid of the dark .

At the end of the storm
There's a golden sky
And the sweet , silver song of a lark.
Walk On Through The Wind
Walk On Through The Rain
Though Your dreams be tossed and blown

Walk On , Walk On
with hope in your hearts
And You'll Never Walk Alone
You'll never walk alone .

Walk On , Walk on
with hope in your hearts
And You'll Never Walk Alone
You'll never walk aloneTakk til Wikipedia for informasjonen til dette innlegget.


ABC bloggen finner du HER

13 kommentarer:

 1. Ja Liverpool er flere ting! Bra løsning på oppgaven.

  SvarSlett
 2. Ja det tenker eg var en flott overraskelse til din mann :)
  God helg til deg :)

  SvarSlett
 3. Stilig innlegg, selv om fotball for meg er helt uforståelig.Ha-ha!

  SvarSlett
 4. Vi tenker ikke på at Liverpool er annet fotball laget også... Ikke her i huset i alle fall.
  Hils din mann og gi han en god klem fra meg!
  You'll never walk alone....:)
  Flott innlegg!

  SvarSlett
 5. Bra innlegg - Liverpool er gode. Ikke best, men gode. ;)

  Ha en riktig god helg.

  SvarSlett
 6. Likte dette, helt frem til slutten. Manchester United fan ;) Mye flott å se på likevel :)

  SvarSlett
 7. Jeg har vært ofte i England, men aldri i Liverpool. Byen ser imidlertid absolutt ut til å være verd et besøk.
  Tenker mannnen din var overlykkelig for denne gaven!!
  Selv hadde jeg nok langt foretrukket å vandre rundt med kameraet enn å bruke tiden på fotball. ;)

  SvarSlett
 8. Takk for omvisningen - Beatles hjemby må være et besøk verd. (Vi var i nabobyen, men rakk ikke innom L.)

  SvarSlett
 9. Ja, er kjekt å være opptatt av noe, og fotball er det vel mange som er opptatt av! Flott innlegg dette her da!

  Ha en strålende helg!

  SvarSlett
 10. Liverpool er et skikkelig godt valg som ABC-L.
  Har aldri vært der, så her opplevde jeg noe nytt.

  SvarSlett
 11. Har planer om å dra dit engang ja. Både for å se byen og gå på kamp : )

  SvarSlett
 12. Kjempeflott og informativt innlegg, Beate...Og det må vel ha vore tidenes julegåve...
  Eg har ein som er Leeds fan i heimen, og han held trufast på laget sitt sjølv om dei ikkje gjer det så veldig bra om dagen;0)
  Er ikkje superinteressert i fotball eg heller, men trur faktisk det må vere ein opplevelse av dei gode å oververe ein engelsk fotballkamp...
  Klem

  SvarSlett
 13. Kjempe flotte bilder, og dere hadde sikkert en fantastisk fin tur. Ser ut som et flott sted :) Og mannen din må jo ha blitt utrolig glad for denne turen :)
  Selv ser jeg aldri på fotball, og ha null peil *__* hehe... ha en fin uke :)

  SvarSlett

Takk for besøket, koselig om du legger igjen en kommentar før du reiser videre. (Kommentarer på gamle innlegg vil ikke bli vist før jeg har godkjent dem)