fredag 1. mai 2009

ABC i ord og bilder: I for IS

I må bare stå for IS. I slekta mi er is en av de store favorittene både til hverdag og fest. Det går ofte ned store mengder, og vi koser oss virkelig med isen vår.

I følge wikipedia har
Spiseis har vært kjent siden oldtiden. Marco Polo (1254-1324) skal ha fortalt fra sine reiser i Kina hvor menneskene i «Østens rike» spiste is 3000 år før Kristus. Også oldtidens grekere og romere, var isspisere; isen var gjerne et høydepunkt i deres legendariske gjestebud. Ved keiser Neros festbord måtte det aldri bli tomt for is, da ble det utrygt for de ansvarlige.
Is var ikke så lett tilgjengelig før i tiden som nå. Hovedingrediensene var is fra breer og snø fra fjellene - i Hellas f.eks. fra toppen av det hellige Olympus-fjellet. Veien til gourmetenes bord var lang og omstendig. Man sikret seg et sommerlager ved å hardstampe is og snø i trekledde jordhull og dekke det til med strå og mandler.
De greske og romerske kokkene laget «iskrem» ved å blande is og snø med kanel, fioler, honning og alle typer tørkede frukter som dadler og fikener. En rett for guder, bokstavelig talt. Mange av disse ingrediensene er fortsatt i daglig bruk.
Samtidig som oldtiden kulturer gikk under, gikk også kunsten å lage is i glemmeboken. Men i middelalderen ble is på nytt en populær rett, noe som en konditor fra Sicilia har fått æren for. Han fant ut hvordan man ved hjelp av salpeter kunne fremstille kunstig is.
Det var melkeforsyningen i Oslo som under navnet Diplom-Is i august 1930 startet sin iskremproduksjon. Kjølingen foregikk til å begynne med ved hjelp av kuldeblanding. Diplom-Is har siden starten vært det ledende varemerke på det norske markedet, med Drammens Is og Hennig Olsen på de følgende plassene etter krigen.
Isvaner har forandret seg gjennom tidene, fra å være et slikkeri man gav barna på varme dager til et næringsmiddel som kan serveres ved nesten alle tilstedninger.
Spis Is, og kos deg, det skal jeg nå :)
For flere I`er, besøk Petunia

18 kommentarer:

 1. Er du i Oslo i sommerhalvåret anbefales virkelig en tur til La Dolce Vita i Prinsens gate. Her får du fersk italiensk is. Utrolig deilig! :-)

  Ha en fortsatt fin 1. mai!

  Helga Marie

  SvarSlett
 2. Har akkurat spist middag og når jeg så dette bildet, fikk jeg utstyrtelig lyst på is. Softis med sjokoladedryss... Får vann i munnen:)

  SvarSlett
 3. Yummi! Is er jo bare digg da, uansett årstid!! Herlig innlegg! Og fikke jo ikke akkurat lyst på is heller, nei... Hehe!

  Ha en strålende helg!

  SvarSlett
 4. Is är gott när som helst, men något extra specielt när solen skiner ute och det är varmt.

  SvarSlett
 5. Is er godt - uansett om det er kaldt eller varmt. Her i huset kunne iallfall det yngste medlemmet levd av bare is. :)

  SvarSlett
 6. Gott med is i värmen Hoppas Norge har lika soligt som Sverige!Ha det gott!

  SvarSlett
 7. Softisen så riktig så god ut! :)

  SvarSlett
 8. Javisst har vi det..men det er jo ikke såå rart da..is er jo berre heilt herlig!.
  Det som ble spist til dessert idag var Diplom-is Royal spesial nøttesjokolade..
  men også samme merke med jordbær- vanilje er kjempegodt...nyt !

  SvarSlett
 9. MMMm ... is er så godt. Går noen liter her i året også :) Kjempe bra bidrag!

  Ha en super helg :)

  SvarSlett
 10. Mmmmm... softis er det beste jeg vet! Smakfullt I-bidrag og godt skrevet til. Takk for kommentar. Nå skal jeg ut i sola. Hilsen Margit.

  SvarSlett
 11. Naaaaaaaaaaaaam!!!!!! ;)))

  SvarSlett
 12. Så utrolig deilige ut den der isen :)

  SvarSlett
 13. Ååh, dette såg herleg ut...
  No fekk eg verkeleg lyst på softis, men med jordbærstrø!!
  Morsom historikk du hadde tatt med, her var det mykje eg ikkje visste!!
  God helg

  SvarSlett
 14. Å, no fikk eg lyst på soft-is :D

  SvarSlett
 15. Å ja, jeg er gammel nok til å huske den gang, rett etter krigen, laget is selv, om vinteren, ved å sette ut isblandingen over natten og håpe den frøs til is. I det minste, vi barna håpet jo på et vellykket resultat.
  Husker også det var noe som het Thor-Is og Jotun-Is. Det siste ble kjøpt av Drammensis, som siden igjen ble overtatt av Nestlé.

  SvarSlett
 16. Mmmm, verdens beste softis :)

  SvarSlett

Takk for besøket, koselig om du legger igjen en kommentar før du reiser videre. (Kommentarer på gamle innlegg vil ikke bli vist før jeg har godkjent dem)